Book-Loving Little Moth

Mark Lawrence - Tövisek Hercege

A Széthullott Birodalom 1. - Mini-Könyvklub 3. januári olvasás

2016. január 29. - LittleMoth

mini-konyvklub3_logo.jpg

Kiadó: FUMAX
Kiadás: 2012.
Műfaj: fantasy, dark fantasy
Oldalszám: 336


Fülszöveg
tovisek_hercege_fulszoveg.JPG

"Szép dolog a háború, barátaim. Akik mást állítanak, azok vesztesek. Ha kedvem szottyanna odaballagni a vén Bovidhoz, aki a szökőkútnak támaszkodva üldögél, belei az ölébe omolva, ő biztosan más véleményen volna. Lehet megnézni, mire ment vele."

Hát, nem is tudom hol kezdjem.. A Mini-könyvklub 3. első olvasása révén akadt a kezembe a könyv, de azért már szemezgettem amúgy is a kötettel - és szavaztam is rá. Bevallom, nem szokványos olvasmány, de minden oldalát faltam és IMÁDTAM!!

A cselekményt E/1-ben olvashatjuk Jorg szemszögéből, aminek én nagyon örültem, mivel így tudom a legjobban beleélni magam egy történetbe. Még az sem zavart, hogy pont "Kicsi Jorgy" szemén át kell néznem az eseményeket, amik elég véresek és kegyetlenek.

A könyvben a jelen eseményein kívül a 4 évvel ezelőtti történésekbe is bepillantást nyerhetünk - Jorg visszaemlékezései alapján. Ezek a visszatekintések nagyon jót tettek a történetnek, sok mindent megérthetünk és megtudhatunk belőlük - például, hogy miért és hogyan lett az ártatlan kisfiúból brutális és kegyetlen fiatal. Lehet, hogy ez nem mentség a tetteire, de nem lehet tudni, mit hozhat ki az emberből egy ekkora trauma átélése. Én belegondolni sem merek..

"– Hölgyem, önnek fejedelmi baszásban volt része – hajolt meg Makin."

Nem egy egyszerű történet, ha a szöveget vagy a főhőst nézzük, főleg mivel Jorg igazi antihős. 14 éves, vérszomjas, egy kegyetlen gyilkos-banda vezére, teljes mértékben szociopata karakter. Ráadásul annyi érzés szorult belé, mint egy focilabdába. Még a saját csapatát, a testvéreket sem kedveli különösképpen - sőt, akár saját kezével vágja el a torkukat. Én mégis imádtam! Lehet, hogy a tövisek ejtettek rabul!?

Jorg megfogadja, hogy 15 évesen király lesz. A bosszú élteti Renar gróf tette és apja árulása iránt. A trónig vezető út viszont hosszú, nehéz és elég brutális. Kegyetlenség, mészárlás, nemi erőszak, visszatérő halottak és még sorolhatnám.

"– Tudod, hogyan lehet megszakítani a gyűlölet körforgását?
– Szeretettel – mondta csendesen Gomst.
– A körforgást úgy lehet megszakítani, hogy kinyírunk minden egyes rohadékot, aki kibaszott velünk – mondtam."

Jorg ugyan csak 14 éves, de a gyermeki hülyeség mellett azért megfontolt is tud lenni. Egy-két résznél nem azt mondom, hogy bölcs, viszont jóval meghaladja korosztálya műveltségét. Elég jól tudja irányítani a körülötte zajló eseményeket - legalábbis általában. Sakkjátszmához hasonlítja a történéseket és lépéseket, bábukhoz az embereket. Csakhogy kiderül, Ő is egy bábu egy nagyobb, sötét hatalom sakktábláján. A dolgokat mégsem Ő irányítja..

"Játszma ez. És én megjátszom a figuráimat."

Nem minden "testvért" ismerünk meg teljesen, de nekem nem is hiányzott a túlzott részletesség. Elég volt a fejezetkezdő pár gondolat róluk. Jorg karaktere mellett csak két szereplőt kedveltem meg úgy-ahogy. Ők: Sir Makin és a Núbai. Nem olyan vérszomjasak, mint a herceg, de azért velük sem szívesen találkoznék össze egy sötét erdőben. Makinban főleg a hűsége, ami megfogott, a Núbai pedig okosabb és többet tud, mint azt sejteni lehet. És ők azok, akiket talán még Jorg is kedvel valamelyest - ha nem is túlságosan.

"Túl volt már a félelmen, elért a hülyeség fokozatába."

Izgalmas, brutális és kegyetlen történet egy fiúról, aki király akar lenni. A sok negatív tulajdonsága mellett azért akad egy-két pozitívum is szerintem: az eltökéltség, kitartás, bátorság és élelmesség - bár ezek észrevételéhez alaposan Jorg lelkébe kell néznünk.

Mikor még csak szemeztem a könyvvel és véleményeket olvasgattam, a női olvasók körében elég sok volt a negatív visszajelzés, illetve inkább férfiaknak ajánlották. Most akkor vagy én vagyok különc, vagy csak van bennem valami, ami elég sötét ahhoz, hogy belebolonduljak a történetbe.. Ugyanis azonnali folytatást követelek!! És egy-két héten belül, már biztosan a következő részét fogom olvasni..

Összességében: 5/5
Borító: 5/5
Kedvenc karakter: Jorg

tovisek_hercege_tri.jpgA kép Pinterestről származik - némi saját átalakítással :)

"Ha bizonytalan vagy, folyamodj mások bölcsességéhez. Jelen esetben Nietzschééhez. Vannak viták, amikor késre van szükség, hogy az ellenfél elevenébe vágjunk, és van, hogy egy bölcs kövével kell fejeket betörnünk."

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovinglittlemoth.blog.hu/api/trackback/id/tr688330562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anitiger · http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/ 2016.02.21. 11:47:25

Tulajdonképpen elkeserítő lett volna, ha egyikünknek sem tetszik meg annyira a Tövisek hercege, hogy azonnal folytatni akarná! Tetszett az egész bejegyzés, nagyon jók a képek. :))
Nem lett kedvenc nálam a könyv, de az idézeteiden azért, el-elröhögöm magam. XD

LittleMoth 2016.02.21. 13:26:52

@Anitiger: Hát igen, innen is látszik, mennyire különbözőek vagyunk - de ez így van jól :)
Jajj, én imádtam!! Szó szerint!! De lehet csak nálam nem stimmel valami, hogy Jorg még így is kedvenc szereplőmmé vált :D
süti beállítások módosítása