Book-Loving Little Moth

Alyson Noel - Lúzerek és bálkirálynők

2015. szeptember 10. - LittleMoth

Eredeti mű: Art Geeks and prom Queens
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft., Vörös Pöttyös könyvek
Megjelenés: 2011.
Műfaj: YA
Oldalszám: 311
Megrendelési link: http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/alyson-nol-luzerek-es-balkiralynok-609

 

Fülszöveg luzerek_es_balkiralynok_fulszoveg.JPG

 

A történet Rio Jones-ról szól, az Ő szemszögéből láthatjuk az eseményeket, E/1-ben. Rio 16 éves, a téli szünet utáni első nap kerül új iskolájába, Kaliforniába. Apja védőügyvéd, sokat van távol, de kapcsolatuk ennek ellenére szoros. Anyja divatmániás, egykori majdnem-szupermodell, akinek már kicsit felhősebb a viszonya lányával.  Az előző sulijában egy átlagos lány volt, sőt mondhatni kívülálló (vagy ahogy Kristi fogalmazta lúzer), csupán két igazi barátja volt. Mindig kerülte a feltűnést és ezt szeretné is folytatni, ám ez nem olyan egyszerű.. Minden vágya, hogy simán teljen az első napja, el tudjon vegyülni a többiek között, de késik 20 percet..

„Ha az ember késik és rózsaszínű, nem igazán tud elvegyülni.”

 

A történet – nagyvonalakban – kicsit azért spoileresre sikeredett

Rögtön összebarátkozik Mason-nel és Jas-zel és kapásból bajba is kerül miattuk, az igazgatói irodában köt ki, egy hét suli utáni elzárást is kap, aminek anyja – lévén szerinte elsődleges más emberek véleménye, és Rio még sohasem került bajba – cseppet sem örül, és persze új barátait is rossz szemmel nézi.. Rio ráadásul bele is zúg Jas-be.. Ezt követően van egy kis szerelmi pofára esés, Jas ugyanis foglalt..

Rio elhatározza, hogy megmutatja a fiúnak, mit hagy ki. Lecseréli a laza, hétköznapi ruhákat igazi csajos cuccokra és ekkor fel is figyel rá valaki, de ez a valaki pechére nem Jas, hanem a suli méhkirálynője: Kristi. Meghívja magukhoz ebédelni, és innentől minden a feje tetejére áll Rio életében.. 

Rio személyisége, jelleme teljesen átformálódik: a népszerűség és a Kristi-nek megfelelni vágyás lesz a legfontosabb számára, az ő szabályai szerint él – még ha mindennel nem is ért egyet. A régi barátait a „szőnyeg alá söpri”, sőt Mason és Jas is a kerülendő emberek listájára kerülnek. Éli a menők életét, lenézi az egykori barátait, pasikkal kavar, mert azt várják el tőle, sőt még a kokót is kipróbálja..

De a népszerűségnek ára van, főleg ha valaki népszerűbb lesz, mint maga a méhkirálynő, aki nem tűri a trónbitorlót. Ezt követően megaláztatások sora veszi kezdetét, és ebből csak egy a „kutyusürülék” a szekrényben.. Vagy ennek az esetnek a szaga, vagy a sok róla keringő pletyka, de végre felnyílik a szeme és rájön, hogy Ő nem ilyen valójában..

 

luzerek_es_balkiralynok9.JPG

 

Véleményem

Összességében egy szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó könyv az új diákról az új, ismeretlen iskolában és életben. A beilleszkedés vágya, a népszerűség csábítása, majd leesni a „ranglétra” alsó fokára és az „új személyiség” mind olyan téma, ami sokszor jellemzi a tinik életét.

Tetszett a főbb karakterek megformálása, bár mondjuk Jas és Mason jellemét, személyiségét jobban be lehetett volna mutatni.

Nem unatkoztam a könyvön, néha viszont Rio megfelelni vágyásától a hajam tudtam volna tépni – vagy az övét.. Na és az anyjáéról ne is beszéljünk.. 

A történet az 1* levonást azért kapta, mert eléggé hajaz a Bajos csajok című tini-filmre, elég sok az egybeesés..
Főszereplőnk 2 új barátja művészeti érdeklődésben, aztán befogadja az „elit”, teljesen kifordul magából, a méhkirálynőt feldühíti és ezzel megaláztatások sora veszi kezdetét, majd rájön, hogy a népszerűség nem ér ennyit, és „visszaváltozik” valódi önmagává..

Borító: 5/3 (nekem ez a kaktusz kicsit sántít..)
A történet: 5/4
Kedvenc karakter: nem volt

Jó olvasást a könyvhöz ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://booklovinglittlemoth.blog.hu/api/trackback/id/tr507776442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása